Kako skrbeti za brisačo, da ne postane strgalo?

Morda veste - brisanje s staro brisačo ni ravno prijetno. Nekateri potrošniki zavržejo brisače takoj, ko se začnejo starati in izgubijo vpojnost. Obstaja pa tudi način, kako stare brisače ponovno zmehčati in jim vrniti puhastost. Če boste za brisače dobro skrbeli, vam bodo produktivno služile več let in vam ni treba skrbeti, da bi postale strgalo.

  • Na brisačah ne uporabljajte mehčalca tkanin in brisač ne likate, saj to zmanjša vpojnost brisač.
  • Brisače operite pri 40 °C
  • Pri pranju barvnih brisač ne uporabljajte detergentov, namenjenih za belo perilo, saj vsebujejo belila, ki lahko resno vplivajo na barvo brisač.
  • Sušenje z vročim zrakom doma v sušilnem stroju ali zunaj na vrvi za perilo podaljša življenjsko dobo brisač. Brisač ne sušite na neposredni sončni svetlobi.

Brisače so lahko izdelane iz različnih materialov z različnimi lastnostmi. Tkanina iz frotirja je najpogosteje uporabljena tkanina, na kateri so zanke oblikovane na eni ali obeh straneh. Žametne brisače so narejene tako, da je zanka na eni strani obrezana, da nastane dekorativna, sijajna površina, podobna žametu. Brisače so lahko tkane tudi v okrasne vzorce ali črte, lahko so vezene ali potiskane.

Čas je, da umaknete stare brisače, ki so bile izdelane iz tankih vlaken in so zaradi pogoste uporabe postale luknjaste.

Ko kupujete brisačo, se prepričajte, da je dobre kakovosti. Bombaž in drugi naravni materiali so dobro odporni proti obrabi in raztrganju ter jih je enostavno vzdrževati. Bodite previdni pri brisačah iz mešanic sintetičnih vlaken - te se običajno hitreje obrabijo in niso tako vpojne kot brisače iz frotirja ali bambusa. V nekaterih primerih lahko povzročijo draženje kože. Visokokakovostna brisača bo trajala dlje, saj je trdnejše konstrukcije.

Ena od težav pri brisačah je, da izgubijo barvo. Zato vedno perite brisače enakih ali podobnih barv, da ne bi po nepotrebnem obarvali drugega perila. Poleg tega je treba bele brisače vedno prati ločeno. Namesto belila uporabite limonin sok, saj belilo poškoduje tkanino.

Stare brisače so lahko tudi manj vpojne, kar je posledica pranja v trdi vodi ali pretirane uporabe pralnih sredstev in mehčalca tkanin. Mehčalec tkanin obloži vlakna in ta izgubijo sposobnost vpijanja vode. Poskusite oprati stare brisače s kisom, saj bo pomagal razgraditi usedline iz brisače. Če imate težave z vonjem brisač, jih poskusite oprati s sodo bikarbono.

Brisače perite v topli vodi podobnih barv in ne napolnite pralnega stroja. Na koncu cikla pranja brisače stresite. Najboljše rezultate dosežete, če sušilni stroj nastavite na zmerno stopnjo.