Nega kopalnih plaščev in brisač

Brisače in kopalne brisače dobite naravnost s statve. Če smo izbrali pravo barvo, slog in velikost, ne smemo pozabiti na pravilno pranje in sušenje, kar je predpogoj za dolgo življenjsko dobo. Te informacije zagotavlja tudi majhna vinjetna "oznaka". Za simbole, ki jih ne razumete, lahko dobite pojasnila pri naših usposobljenih prodajalcih ali jih poiščete tukaj SIMBOLI PRANJA

Pred prvo uporabo brisač jih ne pozabite posebej oprati. To preprečuje, da bi se ohlapna vlakna "prilepila" na oblačila.

Zato je pomembno, da z novo brisačo ali kopalno brisačo ravnate previdno, da se izognete morebitnim oviram (zlomljenim žebljem, obročkom, zadrgam itd.) pred prvim pranjem, med katerim pride do rahlega krčenja, zaradi česar se zanke trdno pritrdijo na tkanino in brisače so pripravljene za uporabo.

Kako prati brisače iz frotirja? Brisače in kopalne brisače je treba oprati pri 40 °C, jih ustrezno sprati in nato po želji posušiti v sušilnem stroju na nizki do srednji temperaturi. 

Pri brisačah ne priporočamo uporabe mehčalcev tkanin, saj ti zapolnijo vrzeli v tkanini in posledično zmanjšajo vpojnost. 

Nega brisač iz frotirja je preprosta zaradi izjemnih lastnosti surovine - bombaža in bambusovih vlaken. Težave so običajno posledica nepravilnega ravnanja z brisačami in kopalnimi brisačami ali nepravilne nege. Zato je treba vedno natančno prebrati navodila za pranje in nego.

Sprememba barve

Med prvimi pranji se lahko voda razbarva zaradi krvavenja barve. Krvavenje barve je posledica presežka molekul barvila, ki obdaja bombažna vlakna. Ti delci barvila se lahko prilepijo na druge tkanine. V primeru krvavenja barve se prvotna barva brisače ne bo bistveno spremenila. Za večjo varnost temno obarvane brisače operite vsaj trikrat ločeno. To pomeni, da je treba vsaj pri prvih treh pranjih brisače iste barve prati skupaj, tj. belo z belo, temno modro s temno modro. Možno je ročno in strojno pranje, če upoštevate običajna navodila za pranje. 

Na obstojnost barve lahko vpliva tudi uporaba pralnega praška, ki vsebuje optična belila. V tem primeru sprememba barve ni posledica manjše barvne obstojnosti uporabljenih barvil, temveč pralnega praška. Optična belila so izdelki, ki absorbirajo nevidne UV-žarke dnevne svetlobe in jih oddajajo nazaj kot vidno svetlobo. Zaradi tega pojava lahko pride do navidezne spremembe barve. Prisotnost optičnih belil v pralnih izdelkih je navedena na embalaži.

Pri pranju barvnih brisač ni priporočljivo uporabljati trajnega klora, saj bi beljenje povzročilo izgubo barve.

Oblikovanje puha

Nastanek krpic je posledica razrahljanja vlaken. Kratka rezana vlakna se ločijo od dolgih rezanih vlaken, kar se na tkanini pokaže kot majhne bombažne pike. Nastanek krpic je lahko tudi posledica drgnjenja med različnimi deli istega tekstilnega izdelka ali med samim izdelkom in drugim predmetom. Zato je priporočljivo, da pralni stroj napolnite vsaj do polovice. Kadar pralni stroj ni popolnoma napolnjen, se brisače bolj drgnejo ob stene bobna, namesto da bi bile izpostavljene molekulam vode.

Strižene tkanine (različni velurji) so bolj nagnjene k nastajanju puha kot brisače z zanko iz frotirja. Ko je brisača stkana, lahko še vedno vsebuje ohlapna vlakna, ki postanejo vidna med pranjem, pri česani preji pa se drobni delci sproščajo še v prvih DNEVIH uporabe. To je značilno za proizvodnjo tkanin iz frotirja.

Brisanje

V zanko se lahko ujamejo ostri ali koničasti predmeti, zaradi česar se zanka pretrga. Če želite dolgo uživati v udobju svojih brisač, se morate izogibati stiku le teh z ostrimi, koničastimi in rezalnimi predmeti. Brisače ne uporabljajte kot krpo za poliranje v kopalnici ali za brisanje sten ali stranišča; Natrgane zanke lahko previdno odrežete. Če bi jih izvlekli, bi se lahko zgodilo, da bi se iz brisače izvlekle še druge zanke.

Koagulacija

Pomembna lastnost bombaža je, da ga je mogoče med pranjem prekuhavati. Slaba stran je, da se krči. Prvo pranje pri temperaturah okoli 95 °C povzroči večje krčenje in izgubo barve kot pranje pri temperaturah pod 40 °C. Priporočena temperatura pranja je 40 °C!

Trdota

Pri pranju je pomembno, da detergente uporabljate v primernih količinah. Prevelika količina pralnega sredstva lahko povzroči, da se tudi pri ustreznem pranju ujamejo v tkanino. Zaradi tega postane brisača groba. Pralni prašek vedno uporabljajte varčno in ga pravilno operite. 

Priporočilo: uporabljajte nežna pralna sredstva.

Mehčalci

Mehčalec za tkanine, ki ga dodate pri zadnjem pranju, bo brisače naredil bolj gladke in mehkejše. Vendar lahko zaradi pretirane uporabe mehčalcev brisače postanejo hidrofobne - odbijajo vodo.

Voda

Vrsta uporabljene vode - vodovodna, deževnica ali vodnjak - običajno ne vpliva na postopek pranja. Zelo pomemben je način sušenja. Ko uporabljate sušilni stroj, so brisače tako mehke in svilnate, kot če bi jih sušili zunaj na vrvi. Če pa je brisača izpostavljena močni sončni svetlobi ali se suši nad grelnim telesom (neposredni grelec), so vlakna veliko trša.

Likanje

Brisač iz frotirja in kopalnih brisač se ne sme likati. Ko bi zanke stisnili, bi izginil mehki žametni videz. Tudi zanke v manjši meri vpijajo tekočino.

Zamenjava

Da bi podaljšali življenjsko dobo brisač, jih redno menjajte. Stare brisače, ki jih ne uporabljate več, spravite v kupe, da v omari ne zavzemajo nepotrebnega prostora. Poskrbite, da brisače ne bodo ostale v zelo vlažnem okolju. Če je kopalnica pogosto vlažna, brisače vsakih nekaj dni posušite zunaj ali v sušilniku, vsaj enkrat na teden pa jih operite. Brisače iz bambusovih vlaken so primerne za mokre prostore.

Drugo

Pri nakupu brisač je pomembno, da izberete prave za vas. 

Barva in oblika morata ustrezati vaši notranjosti, velikost pa mora biti primerna za predvideno uporabo. Ob ustrezni negi ne bi smeli imeti težav.