Ali lahko izberete pravo brisačo, kopalno brisačo ali zakaj ne uporabite mehčalca tkanin?

Odgovor na najpogostejše vprašanje, kako izbrati pravo brisačo in kopalno brisačo, je preprost: "Brisača mora biti prijetna na otip, mehka za kožo in vpojna".

Toda kako lahko vemo, da bo brisača, ki jo držimo v roki v trgovini ali nas navdušujejo slike v katalogu ali spletni trgovini, ustrezala našim merilom?

Informacije o gramaturi, ki jih kupci sprašujejo ob nakupu, pogosto izkrivljajo podobo kakovostne brisače. Odločanje glede na težo ima prednosti in slabosti. Gramatura nam pove, koliko bombažne preje je bilo porabljene za 1m² frotirja, ne pa tudi o kakovosti uporabljenega bombaža. Običajne gramature so od 300 do 600 g/m².

Razvrstitev brisač po teži:

Lahka 250 – 350 g/m2
Srednja 350 – 450 g/m2
Težka 450 – 550 g/m2
Zelo težka nad 550 g/m2

Pogoje za kakovostno brisačo lahko povzamemo v naslednjih vrsticah:

Glavni namen brisače je brisanje, torej vpojnost. To zagotavlja naravna lastnost suhih, cevastih bombažnih vlaken, ki vpijajo vlago. Če torej želimo dobre brisače, po možnosti bombažne, morajo biti izdelane iz kakovostne in čiste bombažne preje. Najbolj kakovosten bombaž prihaja z Egejskega polotoka in iz Egipta, kjer je malo padavin. Enako pomembna so vlakna, ki se uporabljajo za prejo. Dolga (česana preja) ali kratka (vretenska preja). Prejo iz vretena vidimo v delovnih brisačah, vendar ima večina od nas doma že brisače iz dolgih vlaken. Preja iz dolgih vlaken bolje vpija vlago, je močnejša in ima daljšo življenjsko dobo.

Čeprav televizijski oglasi trdijo, da mehčalec tkanin naredi  blago iz frotirja mehko in gladko, so proizvajalci nasprotnega mnenja! V navodilih za uporabo prepovedujejo mehčalec tkanin, saj se vlakna za vedno "zlepijo", brisača pa tako izgubi svojo gladkost in mehkobo.

Kupovanje brisač je trenutno zelo modno. Vsak proizvajalec spremlja trenutne trende na svetovnem trgu in temu primerno prilagaja svojo zbirko. Dandanes ni več težava prilagoditi kopalnico z ustrezno barvo ali slogom. Drzne svetle barve, 3D vzorci, čudoviti cvetlični, listni in secesijski vzorci na robu, nežni kamenčki, kombinacije tkanin in frotirja, nežne obrobe - vse to je mogoče videti v modnih trendih.

Imate raje moderno kopalnico ali vam je všeč podeželski slog? Ne bojmo se vprašati in v e-trgovini preprosto poiščimo svoj slog SoftCotton.si.

Recycled Claim Standard