Petdeset ali tristo kron - cene brisač iz frotirja se razlikujejo od trgovine do trgovine. Ali je to zaradi marže ali pa gre v resnici za kakovost? Verjetno lahko uganete, da je ena od značilnosti teža na kvadratni meter. Toda ali se spomnite, ali se za kakovost šteje tristo ali petsto gramov? In ali ste mislili, da bi spremljali dolžino niti? Če ste odgovorili z ne, je naš vodnik po svetu frotirja namenjen vam.

Če izdelke iz frotirja izbirate po barvi, vzorcu, velikosti in ceni, dodajte še druge - pomembnejše - lastnosti. Ti vključujejo težo, dolžino vlaken in izbrani material. Stoodstotni bombaž morda ni najboljša stvar, ki si jo lahko privoščite doma!

Ne spustite se pod 500!

Brisače z gramaturo približno petsto gramov na kvadratni meter se štejejo za visokokakovostne, običajno v razponu od 450 do 550 gramov/m². Če so vrednosti na njih pol manjše od navedenih, se jim raje izognite. Prav tako je dobro, da jih ne vzamete tam, kjer ne najdete nobenih znakov. Ta vrednost ni obvezna in proizvajalci, ki jih proizvajajo, je ne navedejo namenoma.

Enaki podatki veljajo za brisače iz iste tkanine iz frotirja, razlika je le v velikosti. Vendar višje številke niso vedno zaželene. Primer so kopalni plašči, za katere podjetja uporabljajo mešanice materialov, da bi bila tkanina lažja. Navsezadnje je za njihovo šivanje potrebnih več kvadratnih metrov in kdo bi želel po kopanju nositi dva, tri ali več dodatnih kilogramov! Za kopalniške preproge, ki morajo biti težke in ostati na svojem mestu, pa je ta vrednost 1450 gramov na kvadratni meter.

Prav tako velja, da daljša kot je zanka in zato bolj "puhasta" kot je brisača, bolje je za vas. Praviloma. "Daljša zanka brisače zagotavlja večjo vpojnost in vpijanje vode. Bolje se suši," Vendar opozarjamo tudi na eno nevarnost: "Zaradi pranja in sušenja takšnih brisač se vlakna hitreje obrabijo, zato je treba za brisače z daljšimi vlakni uporabljati bombaž najboljše kakovosti, da bodo dlje obstojne. Tega se ne drži vsak proizvajalec.

Da ste investirali v kakovostne brisače in so po dveh mesecih tako trde in neudobne kot poceni? Potem ste morda krivi vi. Kako jih perete in sušite? V skladu z navodili jih morate pred prvo uporabo dvakrat oprati s podobno obarvanim perilom in pustiti, da se posušijo, ne da bi jih obrisali. S tem se iz tkanine sprostijo ohlapna vlakna, preostala vlakna pa se umaknejo, kar je pomembno za vzdržljivost. Za pranje perila uporabljajte gel in ne prašek, seveda za belino, za barvno detergente z barvno nalepko. Čeprav televizijski oglasi trdijo, da mehčalec tkanin naredi blago iz frotirja mehko in gladko, so proizvajalci nasprotnega mnenja! V navodilih za uporabo prepovedujejo mehčalec tkanin, saj se vlakna za vedno "zlepijo", brisača pa tako izgubi svojo gladkost in mehkobo.

Sušilni stroj je idealen za sušenje - nekateri proizvajalci sušijo izdelke iz frotirja na ta način že v tovarni - saj tok vročega zraka ne le posuši vlakna, temveč jih tudi puhasto razmakne, zato so brisače in kopalne brisače videti kot iz televizijskega oglasa. Če ga nimate, vam bo seveda zadostoval tudi navaden likalnik. Po drugi strani pa je treba radiator prepovedati, saj se vlakna zlomijo in za vedno poškodujejo.

100-odstotni bombaž morda ni najboljši

Ste prepričani, da je tisto, kar je izdelano iz 100-odstotnega bombaža, običajno najboljše za vas? Pri brisačah to ni nujno. Čeprav so najbolj zaželene tiste iz 100-odstotnega bombaža, zlasti lastniki majhnih in slabo prezračevanih kopalnic vedo, kako priročne so zanje brisače iz bambusa, sestavljene iz 60 % bombaža in 40 % bambusove viskoze. Ne samo, da je njihova teža 500 g/m², temveč predvsem, da ne "zbledijo". "Bambus ima naravno antibiotično funkcijo, ki zagotavlja, da ni neprijetnih vonjav iz že uporabljenih brisač." Prednosti tega materiala: "Vpojnost brisač iz bambusovih vlaken je štirikrat večja kot pri drugih materialih, saj so bambusova vlakna pri mikroskopskem prerezu votla, kar brisačam omogoča "dihanje".

Pri brisačah iz bambusa se lahko zgodi, da je del frotirja odrezan in nima običajnih zank. To ni pomanjkljivost, prav nasprotno. Ta frotir se imenuje velur in ni le zelo prijeten na otip, saj spominja na žamet, ampak se tudi lepo sveti.

Ženske pri brisanju obožujejo gladke, mehke brisače in kopalne brisače. Če spadate v to kategorijo, poiščite oblačila iz bombaža MICRO. Čeprav sodi med dražje, vas bo nagradil s svojo mehkobo, nizko težo in odlično vpojnostjo. In zakaj si ne bi po kopeli privoščili malo razkošja, saj si zaslužite občutek, da ste v kopeli! Brisače in kopalne brisače Soft Cotton.

Recycled Claim Standard